Vanavond zal premier Rutte het land vanuit het Torentje toespreken

maandag 14 december 2020, 10:46

DEN HAAG (PDC) - Vanavond om 19.00 uur houdt premier Mark Rutte een toespraak vanuit het Torentje over de coronamaatregelen. Dat Rutte een toespraak houdt vanuit het Torentje is opvallend. Hij heeft tijdens de coronacrisis maar één keer eerder een toespraak gehouden vanuit deze plek, dat was op 16 maart.

Toespraken zoals deze zijn in Nederland uitzonderlijk. Eerder gebeurde dit tijdens de oliecrisis van 1973, toen premier Joop den Uyl eveneens een televisietoespraak hield. In die toespraak zei de premier dat Nederland nooit meer zo zou worden als voor de oliecrisis.

Twee keer was de internationale politiek reden voor een televisie- en radio-toespraak door de premier. Premier Jan-Peter Balkenende hield op 20 maart 2003 een toespraak over de Brits-Amerikaanse inval in Irak en de Nederlandse politieke steun daarvoor.

Na de inval van de Oostbloklanden in Tsjecho-Slowakije in augustus 1968 besloot het kabinet tot extra uitgaven voor Defensie. Premier Piet de Jong legde daarover op 29 november 1968 een verklaring af op televisie.

Ook in 1962 werd een toespraak gehouden door de toenmalige premier, Jan de Quay. Dit was niet in het kader van een crisis, maar gebeurde naar aanleiding van de ondertekening van een akkoord tussen Nederland en Indonesië op 15 augustus 1962. Met die overeenkomst droeg Nederland officieel Nieuw-Guinea over aan de Verenigde Naties. De toespraak van De Quay werd uitgezonden op televisie en op de Nederlandse radiozenders.

Bron: NOS, biografisch archief PDC