Van Ark en Snel vertellen waarom het probleem zolang in dode hoek is blijven liggen

donderdag 26 november 2020, 12:06

Verhoren parlementaire ondervraging Kinderopvangtoeslag 25 november

DEN HAAG (PDC) - Gisteren verhoorde de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslagen oud-staatssecretarissen Tamara van Ark (Sociale Zaken) en Menno Snel (Financiën). De oud-bewindslieden noemen gebrekkige informatieoverdracht bij overgangssituaties, de complexiteit van het stelsel en een slechte informatiehuishouding als redenen voor het feit dat het probleem "zo lang in de dode hoek is blijven liggen".

Van Ark benadrukte dat de problemen met de kinderopvangtoeslagen geen onderdeel was van de informatie die ze aan het begin van haar ambtsperiode kreeg. Wel zei ze dat ze meteen na haar aantreden werd gewezen op de complexiteit van het stelsel. Twee ministeries die met twee wetten over één beleidsterrein moeten werken is volgens Van Ark een "recept voor ellende".

Snel, die is opgestapt vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire, vertelde net als Van Ark dat een deel van de problemen samenhangt met het feit dat er twee departementen bij zijn betrokken. Ook bij zijn aantreden als staatssecretaris stond er niets over de problemen rond de kinderopvangtoeslag in de overdracht.

Vandaag is de laatste dag van de openbare verhoren. Huidig minister van Financiën, Wopke Hoekstra en premier Mark Rutte zijn vandaag aan de beurt.

Bron: De Volkskrant, NOS