Oud-directeur-generaal van de Belastingdienst schetste hetzelfde beeld als zijn reeds verhoorde ondergeschikten

maandag 23 november 2020, 10:30

Verhoren parlementaire ondervraging kinderopvangtoeslag 20 november

DEN HAAG (PDC) - Vrijdag vond de vijfde verhoordag van de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag plaats. Ditmaal namen Jaap Uijlenbroek (oud-directeur-generaal Belastingdienst) en Manon Leijten (oud-secretaris-generaal bij het ministerie van Financiën) plaats voor de commissie.

Uijlenbroek vertelde gedetailleerd wat er mis ging bij de Belastingdienst als geheel en bij de afdeling Toeslagen in het bijzonder. Dit kwam overeen met het beeld dat ondergeschikten eerder die week schetsten. Hij noemde ook een tekort aan mankracht en de vele bezuinigingen als oorzaak. Uijlenbroek concludeerde dat het "een ramp in slow motion" was en het hele overheidsapparaat verantwoordelijk is.

Leijten zei zich niet alles meer goed te kunnen herinneren. Wel zei ze dat er een 'draai' werd gemaakt en dat zij daarna een crisisteam opzette, zonder Uijlenbroek. Een notitie doet denken dat dit komt omdat Leijten de samenwerking met Uijlenbroek niet zag zitten. Het crisisteam bracht niet de oplossing, vanwege complex geachte juridische bezwaren, systeemdenken en angst voor een te hoge rekening.

Bron: NOS, Trouw, de Volkskrant