(Oud-)topambtenaren SZW leggen zeven jaar passiviteit uit

vrijdag 20 november 2020, 10:59

Verhoren parlementaire ondervraging kinderopvangtoeslag 19 november

DEN HAAG (PDC) - Gisteren vond de vierde verhoordag in de Parlementaire ondervraging kinderopvangtoeslag plaats. Drie (oud-)topambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moesten uitleggen waarom het ministerie zeven jaar lang niets aan het probleem had gedaan.

Maaike van Tuyll (sinds 2016 directeur Kindertoeslag op het ministerie) stelde dat het niet terecht is de kinderopvangtoeslagaffaire af te schuiven op het SZW. De Belastingdienst is verantwoordelijk voor de uitvoering van toeslagen, terwijl het SZW gaat over het beleid. Het beleid was niet om ouders die iets verkeerd hadden ingevuld, te behandelen als fraudeur, aldus Van Tuyll.

Marcelis Boereboom (voormalig directeur-generaal bij het ministerie) vertelde dat de Belastingdienst al in 2014 bij het ministerie aanklopte om de regeling te veranderen, maar dat dit voorstel waarschijnlijk nooit aan de toenmalige minister Lodewijk Asscher is voorgelegd. Waarom dit niet is gebeurd is onbekend. Daarnaast kwamen er verschillende voorstellen vanuit het ministerie zelf, waaronder een complete wijziging van het stelsel, die uiteindelijk werden stopgezet.

Commissievoorzitter Chris van Dam vat het verhaal samen tegen Boereboom: "U bent dus al die tijd bezig een nieuw huis te bouwen, terwijl uw huidige woning in de fik staat en iedereen vergeet die brand te blussen."

Volgende week worden (oud-)bewindspersonen Weekers, Wiebes, Asscher, Snel, Van Ark, Hoekstra en Rutte verhoort.

Bron: NOS, de Volkskrant