Oud-fiscusdirecteuren leggen schuld voor toeslagenaffaire voornamelijk bij overheid

donderdag 19 november 2020, 10:41

Verhoren parlementaire ondervraging kinderopvangtoeslag 18 november

DEN HAAG (PDC) - De toeslagenaffaire is voornamelijk te wijten aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat stelden zowel voormalig directeur-generaal Peter Veld als oud-toeslagendirecteur Gerard Blankestijn van de Belastingdienst in hun parlementaire ondervragingen gisteren. Het ministerie van het SZW maakte het beleid, dat werd uitgevoerd door de Belastingdienst.

Blankestijn reageerde op de vraag of hij zijn eigen rol daarmee niet klein houdt met: "In dat geval ben ik ook klein, ik ben niet in staat om die wet te veranderen." Hoewel hij toegaf dat er fouten zijn gemaakt bij de fraudebestrijding, verklaarde de oud-directeur ook dat de druk op de dienst hoog was om het probleem aan te pakken. Dat kwam onder meer door de kwestie van de Bulgarenfraude die speelde in 2013.

Daarnaast was opvallend dat Blankestijn aangaf dat er wel gehoor was gegeven aan de memo van juridisch medewerker Palmen die de situatie aankaartte bij de leiding van de Belastingdienst in 2017. Blankestijn stelde: "We hebben daar lessen uit getrokken." Palmen zelf verklaarde eerder dat er niets met haar waarschuwing gedaan was.

Bron: NOS