Topambtenaar zag geen ruimte voor andere aanpak in toeslagenaffaire

dinsdag 17 november 2020, 11:09

Verhoren parlementaire ondervraging kinderopvangtoeslag 17 november

DEN HAAG (PDC) - Tijdens de eerste dag van de verhoren over de Toeslagenaffaire zwakte voormalig directeur bij de Belastingdienst, Hans Blokpoel, zijn rol af. Blokpoel beweerde zelf 'heel erg buikpijn' te hebben gehad van wat er bij Toeslagen gebeurde en dat hij destijds vooral met fiscale zaken bezig was, niet met fraude en toeslagen. Daarnaast bestond er bij de belasting het beeld dat het niet anders kon, omdat hier geen bestuurlijk ruimte voor was.

Volgens commissievoorzitter Chris van Dam was Blokpoel "juist een prominent lid van het management team fraude". Over de buikpijn van Blokpoel constateerde hij dat hij die "niet in de stukken aan kan treffen". Eerder op de dag had hoogleraar bestuurskunde, Bert Marseille, al aangegeven dat er bestuurlijk wel ruimte was om de terugvordering minder streng te maken. Ook schetste advocaat Eva Gónzalez Pérez hoe hard de Belastingdienst met de gedupeerden omging.

Vandaag wordt Sandra Palmen-Schlangen verhoord. Zij oordeelde al begin 2017 dat de Belastingdienst alle perken te buiten was gegaan in een fraudeonderzoek. Met het advies van Palmen-Schlangen is in 2017 'helaas' niets gedaan, aldus staatssecretaris Alexandra van Huffelen.

Bron: Trouw, Telegraaf