Verkiezingsprogramma SGP 2021: een meer betrokken staatshoofd en het versterken van de rol van politieke partijen

maandag 9 november 2020, 16:06

DEN HAAG (PDC) - De SGP is van mening dat het staatshoofd naast zijn ceremoniële taken ook weer bij bijvoorbeeld de kabinetsformatie betrokken moet zijn. Daarnaast wil de SGP de rol van politieke partijen versterken door een afzonderlijke stem in te voeren waarmee aangegeven wordt de lijst als geheel te steunen, naast de mogelijkheden voor voorkeurstemmen.

Verder kiest de SGP ervoor lijstverbindingen weer mogelijk te maken en een restzetelverdeling te introduceren die alle partijen gelijk behandelt. Ook moet er na een kabinetscrisis worden gekeken of er op basis van de laatste verkiezingen ook een andere meerderheid voor een regeringscoalitie mogelijk is. Pas als blijkt dat dit niet kan, moeten vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven.

De SGP is tegen het wijzigen van de verkiezingsprocedure van de Eerste Kamer, tegen een gekozen formateur en tegen referenda. De SGP ziet in plaats van laatstgenoemde liever burgerfora.

Ten slotte is de SGP vóór het in de grondwet opnemen van een positieve waardering van het klassieke gezin, het expliciet vastleggen van de beschermwaardigheid van het leven en het opnemen van een preambule waarin uitdrukkelijk verwezen wordt naar de christelijke waarden waar Nederland door is gestempeld.

Bron: website SGP