Verkiezingsprogramma PvdA 2021: kiesrecht voor 16-jarigen en zwaardere voorkeursstem

maandag 2 november 2020, 13:31

DEN HAAG (PDC) - De PvdA wil dat voorkeursstemmen zwaarder wegen bij nationale verkiezingen om de individuele component van ons kiesstelsel te vergroten. Daarnaast wil de partij de kiesgerechtigde leeftijd naar 16 jaar verlagen. Dat staat in het gisteren gepresenteerde verkiezingsprogramma.

Verder stelt de PvdA voor de Grondwet op meerdere punten te wijzigen. In het artikel 23, dat de vrijheid van onderwijs regelt, kiest de PvdA ervoor de belangen van het kind centraal stellen door in het artikel te zetten dat ieder kind recht heeft op onderwijs, elke school kan kiezen, en scholen de plicht hebben om kinderen te accepteren.

Tevens wil de partij het verbod op constitutionele toetsing schrappen, zodat rechters wetten kunnen beoordelen op grondwettigheid.

Daarnaast is de PvdA voorstander van het definitief verankeren van LHBTI-rechten in artikel 1 van de Grondwet. Hierover is in eerste lezing al een voorstel tot grondwetsherziening aangenomen.

Ten slotte is de partij vóór het behandelen van tweede lezingen van grondwetswijzigingen in een verenigde vergadering van het parlement; een bindend correctief referendum voor nationale wetgeving en het onderzoeken van de mogelijkheid om de Eerste Kamer terugzendrecht te geven.

Bron: PvdA