Ollongren wil meer transparantie over politieke advertenties

woensdag 28 oktober 2020, 16:05

DEN HAAG (PDC) - Het kabinet vindt dat er meer transparantie moet komen rond politieke advertenties. Daarom wil Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, dat er een gedragscode wordt opgesteld. Deze gedragscode moet de transparantie van advertenties duiden en hierin zowel politieke partijen als sociale mediabedrijven helpen.

Ollongren heeft aangegeven dat deze gedragscode moet worden opgesteld door een "externe, onafhankelijke deskundige". Daarnaast benadrukt ze dat het niet gaat over de inhoud van de advertenties, maar over de transparantie. De gedragscode moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat het duidelijk wordt wie de advertentie geplaatst heeft en waarom iemand de advertentie te zien krijgt. Politieke partijen worden daarentegen niet verplicht zich aan de code te houden.

Verder hoopt Ollongren dat de gedragscode voorkomt dat politieke advertenties gebruikt worden om misleidende informatie te verspreiden. Dit zou namelijk een eerlijke verkiezingscampagne in de weg kunnen zitten.

Bron: ANP