Discussie over verbouwing Binnenhof gaat door: kosten vallen hoger uit, en twijfels door coronaregels

donderdag 22 oktober 2020, 14:28

DEN HAAG (PDC) - Het gebouw waar de leden van de Tweede Kamer tijdelijk zullen werken tijdens de verbouwing van het Binnenhof voldoet niet aan de corona-voorschriften. Zo zijn de gangen te smal en zijn de liften te klein om anderhalve meter afstand te kunnen houden.

Verder vallen de kosten van de verbouwing opnieuw hoger uit dan aanvankelijk gedacht. Staatssecretaris Knops, die verantwoordelijk is voor de verhuizing, liet weten dat de verbouwing van het tijdelijke pand 161 miljoen euro heeft gekost. In 2019 werd dit bedrag nog geschat op 37 miljoen euro. Knops verhoogde dit bedrag eerder al naar 94 miljoen euro vanwege extra beveiliging en 'indexatieproblemen'. Ook kost de uitstel van het project ongeveer 16 miljoen euro per jaar. Verder geeft Knops aan dat niet alle investeringen in het gebouw direct zullen worden terugverdiend, maar dat het gebouw na het gebruik door de Kamer zal worden verhuurd aan andere partijen.

Aangezien het gebouw, het oude ministerie van Buitenlandse Zaken, dus niet voldoet aan de corona-eisen, liet Kamervoorzitter Arib eerder al namens het presidium weten een verhuizing mogelijk opnieuw uit te willen stellen. Aanvankelijk zou de verbouwing van het Binnenhof in de zomer van 2020 starten. Door de stikstofcrisis werd dit eerder al met minimaal een jaar uitgesteld.

Bron: Algemeen Dagblad, Tweede Kamer