Minister Ollongren komt met strategie tegen digitale inmenging bij Tweede Kamerverkiezingen 2021

maandag 12 oktober 2020, 16:21

DEN HAAG (PDC) - Om de schadelijke effecten van mis- en desinformatie bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 tegen te gaan, zal de overheid middelen inzetten als preventie, het verzamelen en delen van informatie en indien nodig reageren. Dat stelt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer.

Ollongren noemt verder onder meer het belang van transparantie rondom digitale campagnes, het beperken van digitale risico's bij het verkiezingsproces en het verminderen van de kwetsbaarheid van politieke partijen wat betreft digitale incidenten. De minister vindt dat de Europese gedragscode tegen desinformatie moet worden verbeterd.

Aanleiding voor de Kamerbrief is onder andere de eerder dit jaar door Kamerleden Middendorp (VVD) en Asscher (PvdA) ingediende motie over het identificeren en voorkomen van digitale inmenging tijdens de verkiezingen. De minister bood bij de Kamerbrief ook een onderzoeksrapport over de kwestie van het Rathenau Instituut aan de Kamer aan.

Bron: Rijksoverheid