Tweede Kamer viert 75-jarig jubileum van herstel na Tweede Wereldoorlog

vrijdag 25 september 2020, 11:38

DEN HAAG (PDC) - Vandaag is het 75 jaar geleden dat de Tweede Kamer voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog weer bijeenkwam. Dit was de start van het herstel van de democratie. Bij deze gebeurtenis wordt vandaag uitgebreid stilgestaan. De viering in de Tweede Kamer is te volgen via een livestream.

Ter gelegenheid van de viering komt het boek Terug naar het Binnenhof: De Tweede Kamer in ere hersteld uit, geschreven door Carla Hoetink (Radboud Universiteit). Het boek gaat over de terugkeer van de Kamerleden en over hoe het werk van de Kamer weer werd opgepakt. Onproblematisch was die terugkeer niet: het mandaat van de Kamerleden was immers al in 1941 verlopen, en de Kamer was bovendien niet meer voltallig. Een kwart van de zetels bleef tijdens die eerste zitting op 25 september 1945 leeg. Veel kon de Kamer in de herfst van 1945 nog niet bereiken, maar wel meer dan de regering zich had voorgesteld. Er was hoe dan ook weer een Tweede Kamer en dat was 'hoe ’t behoorde te zijn'.

De livestream van de herdenking en de boekpresentatie is vanaf 15.00 uur te volgen via de website van de Tweede Kamer. Bij de herdenking is er ruimte voor persoonlijke verhalen van nabestaanden van de Kamerleden, en is er een toespraak van Kamervoorzitter Khadija Arib.

Het boek van Carla Hoetink staat met stip in de top 3 van politiekeboeken.com en is ook via die website te bestellen.

Bron: Tweedekamer.nl