Memoires Ruud Lubbers na vijfentwintig jaar gepubliceerd

woensdag 26 augustus 2020, 14:30

DEN HAAG (PDC) - Na vijfentwintig jaar op de plank te hebben gelegen is het boek 'Haagse Jaren, de politieke memoires van Ruud Lubbers' gepubliceerd. Het boek, geschreven door Theo Brinkel, werd gezien als te explosief om eerder te publiceren.

Veel van de namen die genoemd worden in de memoires waren destijds nog politiek actief en de publicatie zou daarom te beschadigend zijn. Na Lubbers' overlijden in februari 2018 kreeg Brinkel toestemming van de familie om het boek te publiceren.

Het boek beschrijft hoe Lubbers zijn tijd in Den Haag heeft beleefd, van zijn ministerschap in het kabinet-Den Uyl in 1973 tot het einde van zijn premierschap in 1994. Wat bijzonder is aan het boek is hoezeer Lubbers een inkijk geeft in zijn gemoedstoestand en beweegredenen gedurende deze tijd. Hij vertelt onder andere over de eenzaamheid die hij voelde aan het einde van zijn twaalfjarige premierschap en de frustratie die hij voelde over de fractie van Elco Brinkman. Daarnaast komen Lubbers welbekende aanvaringen met de toenmalige Duitse bondskanselier, Helmut Kohl, aan bod.

Bron: de Volkskrant, NRC