CDA na extern onderzoek lijsttrekkersverkiezing: geen fouten, De Jonge terechte winnaar

donderdag 27 augustus 2020, 10:33
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - Het externe onderzoek naar de lijsttrekkersverkiezing van het CDA heeft uitgewezen dat er geen procedure- of systeemfouten zijn gemaakt. Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van het partijbestuur. Voormalig lijsttrekker-kandidaat en Kamerlid Pieter Omtzigt heeft aangegeven zich bij de bevindingen neer te leggen.

Partijvoorzitter Rutger Ploum maakte dinsdagavond bekend een extern onderzoek te laten doen naar de procedure van de lijsttrekkersverkiezing van het CDA, waarbij Hugo de Jonge met 50,7% won van Pieter Omtzigt, die 49,3% van de stemmen binnenhaalde.

Aanleiding voor de beslissing van het bestuur was dat er vorige week zeven meldingen binnenkwamen van leden bij wie er iets mis was gegaan. Onder andere de vrouw van Pieter Omzigt kreeg een digitaal bedankje voor haar stem op Hugo de Jonge, terwijl ze had gestemd op haar man. Pieter Omzigt zelf en Mona Keijzer, een van de kandidaten die in de eerste ronde was afgevallen, vroegen daarom vorige week om uitleg bij het partijbestuur.

Alhoewel het CDA-bestuur daarop besloot een extern onderzoek te laten doen naar lijsttrekkersverkiezing, stond de uitslag van de verkiezing toen ook al niet ter discussie. De lijsttrekker was en zou Hugo de Jonge blijven.

Bron: NOS, de Volkskrant