Parlementaire enquête gaswinning nog voor de verkiezingen van start

donderdag 25 juni 2020, 12:25

DEN HAAG (PDC) - De Tweede Kamer wil dat de parlementaire enquête over gaswinning in Groningen nog voor de verkiezingen van maart 2021 wordt opgezet. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe Kamerleden na de verkiezingen gelijk een onderzoekscommissie kunnen instellen, die daarna zo snel mogelijk van start kan, moet er op tijd al een onderzoeksopdracht worden geformuleerd.

Aanvankelijk zouden de voorbereidingen pas starten na de behandeling van twee wetten met betrekking tot de gaswinning, maar de Wet Versterking Groningen liep gisteren vertraging op. Het verzoek om al sneller te beginnen met de eerste voorbereidingen kwam van Kamerleden Agnes Mulder (CDA) en Tom van der Lee (GroenLinks). Een Kamermeerderheid bleek het gisteren met de initiatiefnemers eens.

In maart 2019 werd er door de Kamer besloten een parlementaire enquête in te stellen die onderzoek moet doen naar de gaswinning in Groningen. De Kamer beredeneerde dat het voor het herstel van het vertrouwen van de Groningers in de politiek goed zou zijn als er publiek verantwoording wordt afgelegd over keuzes die zijn gemaakt bij de gaswinning.

Een parlementaire enquête is het zwaarste onderzoeksmiddel dat het parlement tot zijn beschikking heeft. Getuigen zijn verplicht om voor de commissie te verschijnen en worden onder ede gehoord. Het totale onderzoek kan jaren in beslag nemen. De laatste parlementaire enquête, over de Fyra, duurde bijvoorbeeld vier jaar.

Bron: De Telegraaf