Eerste Kamer neemt motie van afkeuring over huurbeleid aan

dinsdag 23 juni 2020, 14:17

DEN HAAG (PDC) - De Eerste Kamer heeft met 39 tegen 36 stemmen een door Tiny Kox (SP) ingediende motie van afkeuring aangenomen. Het is voor het eerst sinds 1875 dat de Senaat een dergelijke motie aanneemt. Behalve de vier coalitiefracties stemden de Groep-Otten en SGP tegen. De motie keurt af dat minister Ollongren geen gevolg heeft gegeven aan de in moties uitgesproken wens om vanwege de coronacrisis vanaf 1 juli tijdelijk alle huren te bevriezen.

De motie vraagt de minister tevens alsnog tegemoet te komen aan de wens van de Eerste Kamermeerderheid. Waarschijnlijk zal het kabinet zich daarover vrijdag beraden. De Kamer heeft gevraagd maandag een reactie te krijgen.

De Tweede Kamer verwierp eerder een motie-Beckerman waarin om de bevriezing van de huren werd gevraagd. Er dreigt zodoende een conflict tussen de meerderheid in beide Kamers. Veel partijen - de SP was daarop een uitzondering - beleden altijd dat het politieke primaat bij de Tweede Kamer berust, maar dat is dit geval niet gebeurd.