Bestuur DENK zet fractieleider Azarkan uit partij; beroepscommissie draait royement terug

woensdag 6 mei 2020, 12:46
gewijzigd

Nieuwsbericht gewijzigd op 15 mei 2020.

DEN HAAG (PDC) - Het bestuur van de politieke partij DENK heeft op 6 mei fractievoorzitter Farid Azarkan per direct uit de partij gezet. Volgens een persbericht is zijn lidmaatschap ingetrokken omdat "het Kamerlid de partij bij voortduring op onredelijke wijze benadeelt en handelt in strijd met het belang van Denk en met gemaakte afspraken en besluiten".

DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu laat weten de beslissing "een krankzinnige actie" te vinden. "Ik sta 200 procent achter Farid Azaran". Azarkan zelf heeft gereageerd op het besluit door aan te geven dat hij fractievoorzitter van Denk blijft. 'Ik ben en blijf Denk', zo stelt hij.

Het is al maanden onrustig binnen de partij. Azarkan riep het bestuur op zich terug te trekken en een tijdelijk bestuur aan te stellen. Slechts een deel van het bestuur, waarvan Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk voorzitter is, gaf gehoor aan zijn oproep.

Beroepscommissie draait royement terug

Op 14 mei is bekend geworden dat de beroepscommissie van DENK het besluit om Azarkan te royeren echter heeft teruggedraaid. De commissie oordeelde het volgende: "de ledendemocratie is door Öztürk met voeten getreden en daarmee heeft hij misbruik gemaakt van zijn voorzittersrol." Het bestuur van DENK heeft laten weten dat de beroepscommissie niet de goede procedures heeft gevolgd en wil op korte termijn met de commissie in gesprek.

Bron: NOS, NRC