Raad van State kritisch over wijziging Grondwet inzake kiescollege Eerste Kamer voor buitenlandse kiezers
DEN HAAG (PDC) - De Raad van State vindt het instellen van een kiescollege voor niet-ingezetenen dat meestemt voor de verkiezing van de Eerste Kamer onvoldoende onderbouwd. Dat staat in een advies dat vandaag is verschenen.
Het kabinet wil dat Nederlanders in het buitenland (niet-ingezetenen) ook kunnen stemmen voor de Eerste Kamer. Daar is een grondwetswijziging voor nodig. Zij zouden hun stem kunnen uitbrengen voor een kiescollege, dat meestemt voor de Eerste Kamer, net als de leden van Provinciale Staten. Aanpassing van de Grondwet op dit punt zou pas aan de orde moeten zijn als hierover tussen regering en parlement voldoende is gediscussieerd, vindt de Raad van State.
Bij de verkiezingen van de Eerste Kamer wordt gewerkt met stemwaardes, gebaseerd op het aantal inwoners per provincie. Dit bepaalt hoe vaak de stem van ieder lid meetelt voor de Eerste Kamerverkiezingen. In de wet wordt niet geregeld hoe de stemwaarde voor het kiescollege voor niet-ingezetenen zal worden berekend. De Raad van State adviseert te onderzoeken of de stemwaarde berekend kan worden via het register niet-ingezetenen (RNI).
Bron: Raad van State