Drie vrouwen dankzij voorkeurstemmen verkozen voor Europees Parlement

woensdag 5 juni 2019, 11:56

DEN HAAG (PDC) - Drie vrouwen die op een onverkiesbare plek stonden zijn dankzij voorkeurstemmen toch verkozen voor het Europees Parlement. Dit blijkt uit de officiële uitslag van de verkiezingen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

Het gaat om Samira Rafaela (D66), Liesje Schreinemacher (VVD) en Kim van Sparrentak (GroenLinks). Ook Thierry Baudet is met voorkeurstemmen verkozen voor een Europese zetel in het Parlement. In totaal zijn zeven kandidaten met doorbreking van de lijstvolgorde gekozen voor het Parlement. In totaal hebben 36 kandidaten de voorkeurdrempel aan stemmen overschreden. Zo kreeg Caroline Nagtegaal (VVD) meer dan 160.000 voorkeurstemmen en kregen de Europarlementariërs Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD) meer dan 100.000 voorkeurstemmen.

In totaal heeft 41.9% van de kiesgerechtigde Nederlanders op donderdag 23 mei 2019 zijn stem uitgebracht voor de Europese Parlementsverkiezingen. De grootste winnaar was de PvdA, die 6 zetels behaalde. Verder behaalde nieuwkomer FVD 3 zetels. De SP en de PVV kregen niet genoeg stemmen voor een zetel en verdwijnen daarmee uit het Europees Parlement. Echter wanneer de brexit daadwerkelijk wordt doorgevoerd, krijgt Nederland er 3 zetels bij. Hiervan gaat er één zetel naar de PVV, één naar de VVD en één naar het FVD.

Bron: Kiesraad.nl