Staatssecretaris Mark Harbers treedt af vanwege criminaliteitscijfers van asielzoekers

dinsdag 21 mei 2019, 18:30

DEN HAAG (PDC) - Mark Harbers treedt af als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Hij stapt op vanwege fouten die onder zijn verantwoordelijkheid zijn gemaakt bij het naar buiten brengen van criminaliteitscijfers van asielzoekers. Die cijfers zijn niet op de juiste manier gepresenteerd: zware delicten leken door het ministerie te zijn verdoezeld. Na een debat met de Tweede Kamer nam Harbers de politieke verantwoordelijkheid voor de gemaakte fouten.

Vanmiddag kondigde Harbers zijn vertrek al aan tijdens een ingelaste persconferentie. Hij wilde echter eerst de Kamer nog te woord staan over de kwestie. De kern van het probleem was dat het ministerie met een top-10 van meest voorkomende misdrijven was gekomen die door asielzoekers waren gepleegd, waardoor zware delicten uit beeld verdwenen.

Tijdens het debat ging Harbers in op de gang van zaken op het ministerie en de duiding van de criminaliteitscijfers. De Tweede Kamer was zeer kritisch op het handelen van de staatssecretaris en de cultuur op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Uiteindelijk waren Kamerleden over het algemeen ook tevreden over de manier waarop Harbers zijn verantwoordelijkheid nam door vóór zijn aftreden nog een debat met de Tweede Kamer te voeren.

Mark Harbers was sinds de start van het kabinet-Rutte III op 26 oktober 2017 actief als staatssecretaris. Daarvoor zat hij tussen 2009 en 2017 in de Tweede Kamer voor de VVD-fractie.

Bron: Tweede Kamer

Uitgebreide biografie