Eerste Kamer gaat onderzoek doen naar eigen integriteitsregels

woensdag 26 september 2018, 10:24

DEN HAAG (PDC) - De Eerste Kamer zal onderzoek doen naar gedragsregels van de eigen leden. Dat spraken de fractievoorzitters af in een onderling overleg. Het Eerste Kamerlidmaatschap is een functie van één dag per week. De meeste Kamerleden hebben dus een functie naast de Senaat. Het onderzoek moet zich gaan richten op nevenfuncties die tot belangenverstrengeling zouden kunnen leiden.

De directe aanleiding is de recente commotie rond Anne-Wil Duthler. Zij stemde mee over een wet waar adviezen van haar eigen bedrijf in waren opgenomen. De fractievoorzitters hebben de griffier de opdracht gegeven te inventariseren welke regels de senaat heeft om belangenverstrengeling tegen te gaan. Komend najaar zal er voor het eerst een bijeenkomst plaatsvinden waar de integriteitskwestie besproken wordt.

In 2014 waarschuwde de Raad van Europa dat de Eerste Kamer meer moet doen om de integriteit van de leden te bewaken. Politieke partijen waren tot nu toe niet happig op een gezamenlijke aanpak. Vaak vonden zij dat de verantwoordelijkheid van de partij zelf.

Bron: Trouw