Kiesraad bevestigt: referendum over de donorwet is een stap dichterbij

donderdag 3 mei 2018, 12:46

DEN HAAG (PDC) - De Kiesraad heeft op 3 mei bekendgemaakt dat er meer dan 10.000 geldige verzoeken zijn ingediend voor het houden van een referendum over de donorwet. Hiermee gaat het voorstel naar de zogeheten 'definitieve fase' en kunnen de initiatiefnemers van het referendum verder met hun voorbereidingen.

In de definitieve fase moeten de initiatiefnemers namelijk binnen zes weken tijd 300.000 geldige handtekeningen verzamelen. Toch is er geen garantie dat het referendum daadwerkelijk gaat plaatsvinden als dit de initiatiefnemers lukt. De Tweede Kamer heeft immers recentelijk ingestemd met het voorstel om het raadgevend referendum af te schaffen.

Het aanvragen van het referendum wordt hierdoor een race tegen de klok genoemd. De Eerste Kamer moet het wetsvoorstel over de afschaffing van het raadgevend referendum binnenkort behandelen. Als een meerderheid van de senatoren akkoord gaat met de afschaffing èn dat besluit, wordt in de eerste helft van juni in het Staatsblad gepubliceerd. De afschaffingswet treedt een dag later officieel in werking, en in dat geval zal er alsnog geen referendum over de donorwet kunnen plaatsvinden.

Bron: Kiesraad