Gemeenteraadsverkiezingen: versnippering en groei van lokale partijen

donderdag 22 maart 2018, 10:34

DEN HAAG (PDC) - Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart hebben lokale partijen de meeste stemmen behaald. Van de landelijke partijen heeft GroenLinks aanzienlijk gewonnen, terwijl D66 en SP veel van hun raadszetels verloren. De uitslag laat verder een grote versnippering zien in veel gemeenteraden.

De lokale partijen wisten bij deze verkiezingen gezamenlijk weer meer stemmen te halen dan bij de vorige verkiezingen. Ook toen behaalden ze al veruit het grootste deel van de stemmen. In 164 van de 335 gemeenten waar werd gestemd, werd een lokale partij bij deze verkiezingen de grootste. Bijvoorbeeld in Den Haag, waar de Groep De Mos de meeste zetels behaalde.

Van de landelijke partijen zijn GroenLinks en DENK de grootste winnaars. GroenLinks werd de grootste partij in onder meer Amsterdam en Utrecht. DENK komt in veel gemeenten voor het eerst in de gemeenteraad. Ook de PvdD, PVV en 50PLUS komen in veel gemeenten voor het eerst in de raad. Het CDA behaalde minder stemmen dan in 2014, maar blijft de grootste landelijke partij op gemeenteniveau.

Verlies is er voor D66, SP en PvdA. D66, in 2014 nog de grote winnaar, leverde fors in en is niet langer de grootste partij in onder meer Amsterdam en Utrecht. Ook de SP wist haar goede resultaat uit 2014 niet te evenaren.

Het opkomstpercentage lag met 55 procent iets hoger dan voorgaande gemeenteraadsverkiezingen. In 2014 bracht 53,3 procent van de stemgerechtigden zijn of haar stem uit en in 2010 was dat 54,1 procent.

Bron: NOS