De vlag kan uit: kabinet Rutte III zonder kleerscheuren van start

vrijdag 3 november 2017, 8:11

DEN HAAG (PDC) Na twee dagen Kamerdebat over de kabinetsplannen, drie moties van wantrouwen en een grote toezegging aan de oppositie kunnen de bewindspersonen van het kabinet-Rutte III eindelijk aan het werk.

Geen bezuiniging op wijkzorg

De belangrijkste toezegging van het kabinet was het schrappen van de voorgenomen bezuiniging van honderd miljoen op de wijkverpleegkundigen. De motie van de oppositie onder aanvoering van Lodewijk Asscher hierover werd met algemene stemmen aangenomen.

Dividendbelasting afgeschaft

Het kabinet houdt wel vast aan het plan om de dividendbelasting af te schaffen, ondanks felle protesten van de voltallige oppositie hiertegen.

Nederlandse vlag

In de Tweede Kamer komt voortaan de Nederlandse vlag te hangen. Alle partijen behalve de Partij voor de Dieren stemden voor. De Nederlandse vlag kan in de vergaderzaal een mooie en duidelijke functie vervullen als symbool van de natie, vindt SGP-leider Kees van der Staaij, die de motie hiervoor indiende.

Reikende hand

Het kabinet heeft beloofd de oppositie de komende jaren de reikende hand te bieden. In ruil hiervoor denkt de oppositie op sommige punten met het kabinet mee.

Moties van wantrouwen

PVV-leider Wilders diende twee moties van wantrouwen in. Tegen minister Ollongren en staatssecretaris Visser, vanwege hun dubbele nationaliteit en tegen minister Grapperhaus die volgens Wilders een gevaar is voor de veiligheid. Deze moties kregen alleen steun van PVV. Forum voor Democratie stemde als enige vóór de motie vanwege de dubbele nationaliteit.

Bron: NOS.nl, anp

Lees ook:

Kabinet met bestaansminimum? (column, 20 oktober 2017)