Drs. M. (Menno) Snel

foto Drs. M. (Menno) Snel
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Rijksoverheid.nl

Menno Snel (1970) was van 26 oktober 2017 tot 18 december 2019 staatssecretaris van Financiën in het kabinet-Rutte III. Daarvoor was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Waterschapsbank. Eerder was hij plaatsvervangend directeur-generaal fiscale zaken op het ministerie van Financiën, directeur bij pensioenuitvoerder APG en bewindvoerder bij het IMF in Washington. Sinds 1 februari 2023 is hij partner bij Hague Corporate Affairs.

D66
in de periode 2017-2019: staatssecretaris

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Vleuten-De Meern, 29 oktober 1970

2.

Partij/stroming

partij(en)
D66 (Democraten 66), vanaf oktober 2017

3.

Hoofdfuncties/beroepen (3/9)

 • staatssecretaris van Financiën (onder meer belast met fiscale zaken, financiële verhoudingen met decentrale overheden, muntwezen en kansspelen), van 26 oktober 2017 tot 18 december 2019
 • lid Raad van Bestuur ABP (Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds), van 1 september 2020 tot juli 2021
 • partner Hague Corporate Affairs, vanaf 1 februari 2023

takenpakket (bewindspersoon)
 • Was als staatsssecretaris belast met 1. fiscale aangelegenheden en alle aangelegenheden de belastingdienst betreffend; 2. financiële verhoudingen tussen het Rijk en de decentrale overheden; 3. exportkredietverzekeringen en –faciliteiten; 4. Holland Casino en Staatsloterij; 5. Muntwezen en 6. Domeinen Roerende Zaken

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Nevenfuncties

huidige
 • lid Raad van Commissarissen scheepsbouwbedrijf IHC, vanaf juni 2020
 • voorzitter Raad van Commissarissen NHG (Nationale Hypotheek Garantie), vanaf 1 september 2020

vorige
 • voorzitter NpM (Netherlands platform for inclusive finance)
 • voorzitter Element NL (voorheen Nogepa, de Nederlandse branchevereniging voor olie- en gasbedrijven), van juni 2021 tot 1 februari 2023

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

als bewindspersoon (beleidsmatig)
 • Diende in 2019 een wetsvoorstel in over invoering van een vliegticketbelasting en belasting voor vrachtvliegtuigen (35.205)

als bewindspersoon (wetgeving) (2/3)
 • Bracht in 2019 samen met minister Dekker een wet tot stand tot wijziging van onder meer de Wet op de kansspelen en de Wet op de kansspelbelasting in verband met het organiseren van kansspelen op afstand. Onder strikte voorwaarden worden online kansspelen mogelijk gemaakt, met waarborgen tegen verslaving en criminaliteit. De wet doorbreekt het monopolie van traditionele landgebonden sportweddenschappen. (33.996)
 • Voerde in het kader van het belastingplan 2020 (versneld) per 1 januari 2020 een tweeschijvenstelsel in. Het toptarief komt daardoor (al) in 2020 uit op 49,5 procent. (35.302)

U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.

8.

Wetenswaardigheden

algemeen (3/5)
 • Op 4 december 2019 verwierp de Tweede Kamer (85 tegen 46 stemmen) een door Renske Leijten (SP), Farid Azarkan (DENK) en Femke Merel van Kooten tegen hem ingediende motie van wantrouwen. De motie kreeg steun van SP, PVV, PvdA, PvdD, 50PLUS, DENK, FVD en Van Kooten.
 • Trad op 18 december 2019 af. Hij maakte zijn vertrek bij de aanvang van een Tweede Kamerdebat over het zwartlakken van dossiers kinderopvangtoeslag bekend. Tientallen ouders die beschuldigd waren van fraude kregen hun dossier, maar belangrijke delen daarvan bleken te zijn zwartgelakt. Na de kritiek hierop meende hij over onvoldoende parlementaire steun te beschikken.
 • Was in 2022 kandidaat voor een bestuursfunctie bij het Europees Stabiliteitsmechanisme, maar trok zich na de eerste stemmingsronde terug

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.