Macron: meer democratie en meer solidariteit in Europa

vrijdag 8 september 2017, 11:16

DEN HAAG (PDC) - De EU moet democratischer en er moet meer financiële solidariteit zijn onder de lidstaten. Dat zei de Franse president Macron gisteren in een toespraak in Griekenland, over de toekomst van Europa.

De Franse president, die voor het eerst op staatsbezoek is, hield donderdag een toespraak op de Pnyx, een symbolische plek van de klassieke Atheense democratie. In zijn toespraak benadrukte Macron het belang van een sterk Europa om te overleven tussen grootmachten als China en de Verenigde Staten.

Een van de voorstellen van Macron is om 'democratische conferenties' te organiseren, waar burgers worden betrokken bij hervormingen van de EU. Ook wil Macron de Britse zetels die na de Brexit vrijkomen in het Europees Parlement verdelen onder 'pan-Europese' Europarlementariërs, gekozen door alle burgers van de EU.

Naast de voorstellen om de EU democratischer te maken, ging Macron in op de economische problemen binnen de EU. Het idee van Duitsland om een Europees Monetair Fonds op te richten, werd door Macron voorzichtig gesteund. Het uiteindelijke doel zou echter een begroting voor de eurzone moeten zijn en meer solidariteit met zwakkere eurolanden zoals Griekenland, benadrukte Macron.

Bron: www.euractiv.com