Oud-minister en oud-Eerste Kamervoorzitter Gerrit Braks overleden

woensdag 12 juli 2017, 13:00

DEN HAAG (PDC) - Op 84-jarige leeftijd is Gerrit Braks overleden. Hij was in 1980-1981 en 1982-1990 minister van Landbouw en Visserij en in 2001-2003 voorzitter van de Eerste Kamer. Daarnaast was Braks Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer, alsmede waarnemend burgemeester van Eindhoven.

Gerrit Braks kwam in 1980 tussentijds in het het kabinet-Van Agt I toen Van der Stee Andriessen opvolgde als minister van Financiën. Hij was in de jaren daarvoor spoedig een gezaghebbend landbouwwoordvoerder in de Tweede Kamer. Als minister in de kabinetten-Lubbers kreeg hij volop te maken met de mestproblematiek, de melkquotering en met de nadelige kanten van intensieve veehouderij. In 1990 leidde het uitblijven van maatregelen, na een eerder onderzoek naar visfraude, tot zijn gedwongen vertrek. De PvdA-fractie zegde het vertrouwen in hem op.

Braks stond bekend als een gedegen bestuurder, die op een zakelijke wijze politiek bedreef. Behalve in de politiek was hij ook actief in onder meer de omroep, als voorzitter van de KRO, en in het onderwijs. Zo was hij interim-voorzitter van de BVE-raad (volwasseneneducatie) en toezichthouder van onderwijsinstellingen.

Bronnen: ANP en biografisch archief PDC