Linkse kiezers oververtegenwoordigd in opiniepeilingen

vrijdag 12 mei 2017, 13:57

DEN HAAG (PDC) - Linkse kiezers waren oververtegenwoordigd in de opiniepeilingen voor de verkiezingen van 15 maart. Peilingbureaus melden dat linkse partijen ongeveer vijf Tweede Kamerzetels te veel toegekend kregen. Dat blijkt uit onderzoeken die opiniepeilers op verzoek van de NOS openbaar hebben gemaakt.

Vooral de VVD werd verkeerd gepeild. Vlak voor de verkiezingen leek het alsof die partij ingehaald kon worden door haar concurrenten, maar uiteindelijk kreeg de VVD vier zetels meer dan voorspeld. GroenLinks kreeg juist twee zetels minder dan verwacht.

De afwijking in de peilingen is niet volledig te wijten aan de peilingbureaus. Zo was de Turkije-crisis voor veel kiesgerechtigden een reden om op het laatste moment van gedachte te veranderen en VVD te stemmen.

Een afwijking pakte soms voordeling uit. Zo mocht GroenLinks op basis van hoge resultaten in de peilingen deelnemen aan het RTL-debat. De VVD kreeg door de lage inschatting mogelijk meer stemmen, omdat kiesgerechtigden Geert Wilders van het premierschap wilden onthouden. De peilers gaan onderzoeken waarom de panels naar links neigden.

Bron: NOS