Tweede Kamerfractie Van Groenendael

Op 1 oktober 1919 werd H.A.G. van Groenendael uit de Rooms-Katholieke Kamerclub gezet. De reden hiervoor was Van Groenendaels steun aan de Limburgse afscheidingsbeweging.

De directe aanleiding voor het royement was de beschuldiging dat Van Groenendael zich in Brussel zou hebben uitgesproken voor een volksraadpleging in Limburg. In die volksraadpleging zouden de Limburgers zich kunnen uitspreken voor aansluiting bij België. Van Groenendael ontkende dit, maar werd desondanks uit de fractie verwijderd.

Van Groenendael nam in 1922 zonder succes met een eigen lijst deel aan de verkiezingen.


Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.