Mr. Th.U. (Theo) Hiddema

foto Mr. Th.U. (Theo) Hiddema
Bron: Tweede Kamer der Staten Generaal

Theo Hiddema (1944) is sinds 13 april 2021 Eerste Kamerlid. Tot 31 maart 2022 was dit namens de FVD, sindsdien namens fractie-Frentrop. Eerder was hij van 23 maart 2017 tot 24 november 2020 Tweede Kamerlid voor de FVD. De heer Hiddema heeft sinds 1981 een eigen advocatenkantoor. Strafzaken waardoor hij bekendheid kreeg waren onder meer de zaak over het staatspensioen van de weduwe Rost van Tonningen, het proces tegen de Bende van Venlo en de Lancee-incestaffaire. Verder stond hij de familie Fortuyn bij in het proces tegen Volkert van der G. Als Tweede Kamerlid hield de heer Hiddema zich onder meer bezig met defensie, binnenlandse zaken, justitie, Koninkrijksrelaties, wonen en sociale zaken.

FVD, Fractie-Frentrop (ex-FVD)
in de periode 2017-heden: lid Tweede Kamer, lid Eerste Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornamen (roepnaam)

Theo Upt (Theo)

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Holwerd (gem. Westdongeradeel), 1 april 1944

3.

Partij/stroming

partij(en)
  • FVD (Forum voor Democratie), van december 2016 tot 31 maart 2022
  • partijloos, vanaf 31 maart 2022

lid tussentijds gevormde fractie(s)
fractie-Frentrop (Eerste Kamer der Staten-Generaal), vanaf 31 maart 2022

4.

Hoofdfuncties/beroepen

  • advocaat, vanaf 10 juli 1975
  • advocaat en procureur, advocatenkantoor Hiddema te Amsterdam en Maastricht, vanaf 1981
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 23 maart 2017 tot 25 november 2020
  • lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, vanaf 13 april 2021

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Liet op 24 november 2020 weten zijn Tweede Kamerlidmaatschap onmiddellijk te beëindigen door zichzelf politiek arbeidsongeschkt te verklaren, vanwege 'recent opspelende persoonlijke omstandigheden verband houdende met zaken als goede smaak, eigendunk en arbeidsvreugde'.
  • Liet op 30 maart 2022 in een gezamenlijke verklaring met Paul Frentrop aan Thierry Baudet weten FVD te verlaten en in de Eerste Kamer met Frentrop als zelfstandige fractie verder te gaan. Dit vanwege de weigeing van de FVD-Tweede Kamerfractie om aanwezig te zijn bij de videotoespraak van de Oekraiense president Zelensky.

verkiezingen
  • Werd in 2019 met voorkeurstemmen tot Eerste Kamerlid gekozen, maar nam zijn benoeming niet aan
 

7.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.