Oud-minister Udink op 90-jarige leeftijd overleden

woensdag 25 mei 2016, 13:34

DEN HAAG (PDC) - In zijn woonplaats Goedereede is dinsdag op 90-jarige leeftijd oud-minister B.J. (Bé) Udink overleden. Hij was in het kabinet-De Jong minister voor hulp aan ontwikkelingslanden en in het kabinet-Biesheuvel minister van Volkshuisvesting en vanaf juli 1972 tevens van Verkeer en Waterstaat.

Voor hij de politiek inging, was hij actief in de (Rotterdamse) handelswereld en lid van de Rijnmondraad. Zijn volkshuisvestingsbeleid werd scherp bekritiseerd door de linkse fracties (onder anderen door Jan Schaefer) onder meer vanwege huurverhogingen. In het kabinet-Biesheuvel gaf hij de aanzet tot plaatsing buiten de Randstad van enkele rijksdiensten. Samen met Van Agt maakte hij de bloedproef bij alcoholcontroles in het verkeer mogelijk.

Udink was in 1971 lijsttrekker van de CHU. Hij profileerde zich toen als voorstander van sterk gezag, maar tijdens de verkiezingscampagne liet hij zich ook fotograferen met Amsterdamse 'Damslapers'. Dat waren Nederlandse en buitenlandse jongeren die bij het nationaal monument op de Dam 'kampeerden'.

Na zijn ministerschap ging Udink naar het bedrijfsleven. Hij stapte op als bestuurder nadat het door hem geleide OGEM-concern in ernstige problemen was gekomen.

Bronnen: CDA en biografisch archief