Renovatie Binnenhof: drie varianten mogelijk

dinsdag 26 april 2016, 10:00

DEN HAAG (PDC) - Dinsdag heeft minister Stef Blok (Rijksdienst) drie plannen voor de renovatie van het Binnenhof aan de Tweede en Eerste Kamer voorgelegd. De renovatie is nodig om grote gebreken te herstellen op het gebied van brandveiligheid, houtrot, lekkende daken, technische installaties, ict, beveiliging en gezondheid. Twee van de drie plannen vallen binnen het beoogde budget. 

Wanneer de Tweede Kamer, de Eerste kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken tijdens de gehele renovatie ergens anders worden gehuisvest, valt dit binnen het budget. De renovatie zal dan naar verwachting 5,5 jaar duren en kost 475 miljoen euro.

Een tweede mogelijkheid is een renovatie die 6,4 jaar duurt en 482 miljoen euro kost. Alle gebruikers verlaten dan tegelijkertijd het Binnenhof, maar de Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken kunnen dan na 2,7 jaar al terugkeren. De Tweede Kamer is dan nog niet klaar.

In een derde variant blijft de Tweede Kamer eerst nog op het Binnenhof. De kant van de Eerste Kamer wordt dan in drie jaar gerenoveerd. Vervolgens worden in vier jaar tijd de gebouwen van de Tweede Kamer gerenoveerd. Deze mogelijkheid kost 525 miljoen euro. 

Als tijdelijke huisvesting krijgen de Eerste en Tweede Kamer onderdak in het gebouw waar het ministerie van Buitenlandse Zaken zit (Bezuidenhoutseweg). De Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken worden onder gebracht in het oude gebouw van de Hoge Raad (Lange Voorhout en Kazernestraat). De renovatie zal in 2020 van start gaan. 

Bron: ANP