Nieuwe ondervraging in Tweede Kamer nog niet helemaal mogelijk

dinsdag 12 april 2016, 10:44

DEN HAAG (PDC) - Het is nog niet mogelijk om een parlementaire ondervraging te houden over de Panama Papers met de spelregels van dat nieuwe instrument. Die nieuwe spelregels zijn namelijk nog in behandeling. PvdA, SP en GroenLinks willen betrokkenen onder ede horen over de ‘aard en omvang van internationale fiscale constructies’. 

Tot nog toe was het gebruikelijk om een hoorzitting te organiseren, maar daarbij is het niet verplicht om op te komen dagen noch om eerlijk antwoord te geven. De enige andere mogelijkheid die in dit geval mogelijk was geweest is de parlementaire enquête: een zwaar middel waarbij, na maanden onderzoek, een parlementaire commissie ondervraagden kan verplichten aanwezig te zijn. Ook wordt een parlementaire enquête onder ede gehouden, waarmee het betrokkenen onmogelijk wordt gemaakt de Kamer onjuist te informeren.

De nieuwe parlementaire ondervraging moet een tussenvorm worden: betrokkenen worden onder ede gehoord, zonder tijdrovende onderzoeken vooraf. Begin februari werd de ondervraging voorgesteld in een rapport van de Tijdelijke Commissie Evaluatie Wet Parlementaire Enquête. Het voorstel is nu in behandeling bij de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken.

Voor invoering van de ondervraging, of de mini-enquête, is het niet noodzakelijk om de wet of het Reglement van Orde van de Tweede Kamer aan te passen. Procedureel gezien zou er, om een ondervraging toch mogelijk te maken, een parlementaire enquête moeten worden ingesteld om die daarna te ontdoen van de grote onderzoekstaak.