Commissie: Parlementaire ondervraging op proef

woensdag 3 februari 2016, 13:32

DEN HAAG (PDC) - De Tweede Kamer moet een nieuw instrument krijgen: de parlementaire ondervraging. Dat is het advies van de commissie die de Wet parlementaire enquête tegen het licht hield. De commissie, onder leiding van Ronald van Raak, begon haar werkzaamheden in 2014.

De komende jaren kan de Kamer, bij wijze van proef, ervaring opdoen met het nieuwe instrument. De parlementaire ondervraging moet een tussenvorm worden tussen een gewone hoorzitting en een intensievere parlementaire enquête.

Feitelijk is de parlementaire ondervraging een verkorte versie van de parlementaire enquête. Personen worden onder ede verhoord en zijn verplicht om mee te werken. Aanpassen van de wet is niet noodzakelijk, de bestaande Wet op de parlementaire enquête biedt al een mogelijkheid voor een parlementaire ondervraging. Na de proefperiode van vijf jaar kan de Tweede Kamer besluiten om de ondervraging permanent op te nemen in het parlementaire onderzoeksinstrumentarium. 

Het voorstel is op 3 februari aangeboden aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Zij zal vervolgens bekijken op welke manier het voorstel behandeld kan worden.

Bron: www.tweedekamer.nl