Oud-minister Job de Ruiter (CDA) overleden

donderdag 8 oktober 2015, 7:52

DEN HAAG (PDC) - Op 4 oktober is op 85-jarige leeftijd oud-minister Job de Ruiter overleden. Hij was in het kabinet-Van Agt I minister van Justitie en in het kabinet-Lubbers I minister van Defensie. 

De Ruiter was voor hij in de politiek kwam rechter en hoogleraar privaatrecht aan de Vrije Universiteit. Als opvolger van Van Agt op Justitie stond hij snel goed aangeschreven bij alle partijen als een knappe jurist met moderne opvattingen. Samen met minister Ginjaar bracht hij in 1981 een wet tot stand om medisch verantwoorde zwangerschapsafbreking mogelijk te maken. Verder realiseerde hij wetgeving over onder meer het stakingsrecht, de ondernemingsraden, adoptie en erfrecht.

Hoewel hij niet als 'havik' bekendstond, verdedigde hij als minister van Defensie het besluit om (nucleaire) kruisraketten in Nederland te plaatsen als reactie op de uitbreiding van het Sovjet-rakettenarsenaal. Na zijn politieke loopbaan keerde hij terug naar de rechtspraak en de wetenschap. Verder leidde hij diverse commissies, onder meer naar de rol van Dutchbat in Srebrenica, en schreef hij een biografie van zijn verre voorganger als Justitieminister, Jan Donner.

Bronnen: Trouw en biografisch archief PDC