Slechte verhoudingen NS en overheid hinderden Fyra

donderdag 28 mei 2015, 12:34

DEN HAAG (PDC) - Oud-NS-topman Aad Veenman erkende gisteren in een verhoor door de enquêtecommissie dat hij er niet in geslaagd was de verhoudingen tussen de NS en de Nederlandse overheid snel te normaliseren. Pas in 2008 werd er een gezamenlijke oplossing gevonden om NS-dochter HSA te redden. Die leidde tot een betere verhouding tussen de NS en de overheid. 

De NS keerde toen een superdividend uit van 1,4 miljard euro aan de staat in ruil voor een aantal financiële toezeggingen. De helft van dat bedrag zou onder andere moeten worden gebruikt om het faillissement van NS-dochter HSA te voorkomen.

Meindert Eland, die voor de Franse treinfabrikant Alstom betrokken was bij de aanbesteding van de treinen, stelde tijdens zijn verhoor dat zijn bedrijf geen eerlijke kans had gekregen. Hij zei ook dat het bod van Alstom nooit echt beoordeeld is. 

Toenmalig salesmanager bij Siemens, René van Marrewijk, zei dat de overheid zich als een professioneler opdrachtgever had moeten opstellen. Het bedrijf wilde meedingen naar de opdracht om de treinen te bouwen, maar viel snel af door de lastige eisen die het ministerie van Verkeer en Waterstaat stelde.

Bron: ANP, de Volkskrant