'Bod op HSL was grote fout'

donderdag 21 mei 2015, 9:31

DEN HAAG (PDC) - De NS had beter kunnen weigeren deel te nemen aan de aanbestedingsprocedure voor de HSL, aldus Jan Timmer, president-commissaris van de NS van 1996 tot en met 2001. Dat zei hij gisteren voor de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de problemen rond de Fyra. Het extreem hoge bod van 178 miljoen euro werd bewust gedaan om de hogesnelheidslijn te bemachtigen.

Het besef dat dit bod weinig realistisch was leefde zowel bij de NS als het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat. Extern spooradviseur Kees van Krieken verklaarde gisteren dat hij het ministerie had gewaarschuwd voor een mogelijk faillissement van HSA. 

Ondanks de bekende risico's van het torenhoge bod, liet Wim Korf, voormalig projectdirecteur HSL-Zuid van het ministerie, weten dat hij, met de kennis van nu, het bod toch zou hebben geaccepteerd. Hoewel hij het bod idioot noemde, was hij van mening dat de overheid niets te verwijten viel. Ook noemde hij het onterecht dat de NS steeds als slachtoffer van dit soort processen wordt weggezet.

Bron: De Volkskrant, Het Financieele Dagblad