Tweede Kamerfractie Lid-De Jong

De fractie lid-De Jong ontstond op 13 september 1971, nadat Jacques de Jong uit de Nederlandse Middenstandspartij-fractie stapte na een ruzie met zijn fractiegenoot Te Pas. De fractie was tot 7 december 1972 vertegenwoordigd in de Tweede Kamer.

Vanaf haar entree in de Kamer in mei 1971 had de Nederlandse Middenstandspartij te maken met interne ruzies. De partij haalde bij de verkiezingen van 1971 twee zetels en er ontstond direct een conflict over de vraag of Jacques de Jong of M.W.P.M. Dessing naast Albert Te Pas de tweede zetel zou mogen innemen. Na een aantal onverkwikkelijke rechtszaken over steekpenningen, financiële malversaties en smaad stapte De Jong in september 1971 uit de fractie. Hij ging als zelfstandige fractie verder.

De Jong keerde na de verkiezingen van 1972 niet terug in de Kamer, omdat de door hem opgerichte partij Democratische Middenstandspartij onvoldoende stemmen kreeg.


Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.