Tweede Kamerfractie Groep-Gortzak

De fractie Groep-Gortzak ontstond op 15 april 1958, nadat Henk Gortzak, Bertus Brandsen en Gerben Wagenaar wegens onenigheid in de CPN geroyeerd waren als partijlid. Rie Lips-Odinot stapte zelf uit de CPN om zich bij Gortzak c.s. aan te sluiten. De fractie was van tot 20 maart 1959 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd.

Alle leden van de Groep-Gortzak waren in 1959 kandidaat voor de lijst-Wagenaar, die zich na de verkiezingen tot Socialistische Werkers Partij (SWP) zou omdopen. De lijst-Wagenaar (en daarmee de SWP) behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1959 slechts 0,58% van de stemmen. Dat was onvoldoende voor een Kamerzetel.


Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.