Pechtold herhaalt eerder pleidooi hoorzittingen kandidaat-bewindslieden

maandag 6 oktober 2014, 8:43

DEN HAAG (PDC) - D66-leider Alexander Pechtold heeft gisteren een eerder pleidooi herhaald om ook bij kandidaten voor het Nederlandse kabinet hoorzittingen te houden. Die zouden dan, net als bij kandidaten voor de Europese Commissie, vooraf moeten gaan aan hun benoeming.

In mei 2014 bracht de commissie voor de Werkwijze uit de Tweede Kamer al twee notities uit over de voor- en nadelen en over mogelijke uitvoering van een voorstel over dergelijke hoorzittingen. Dit naar aanleiding van een motie-Schouw (D66) over dit onderwerp. Er ligt overigens bij de Tweede Kamer al een voorstel-Halsema uit maart 2005 om hoorzittingen met kandidaat-bewindslieden op te nemen in het reglement van orde. 

Pechtold wil de discussie over dit onderwerp versnellen. Hoorzittingen moeten de Kamer de gelegenheid bieden om kandidaat-bewindspersonen te bevragen over hun agenda en persoon, en voorts onderzoeken of hun integriteit op orde is. Daarna kan al dan niet het vertrouwen in de bewindspersoon worden uitgesproken.

Bron: persbericht D66