Artikel 100-brief deelneming aan internationale strijd tegen IS

donderdag 25 september 2014, 15:24

DEN HAAG (PDC) - Op 24 september 2014 heeft het kabinet Rutte II een brief gestuurd aan de Tweede Kamer over de Nederlandse bijdrage in de strijd tegen IS. Dit is het kabinet grondwettelijk verplicht.

Naast politieke en humanitaire steun gaat Nederland ook een militaire bijdrage leveren in de strijd tegen IS in Irak, in samenwerking met de Verenigde Staten en andere (regionale) partners. Hierbij gaat het om de levering van zes operationele F-16's voor luchtaanvallen op Iraaks grondgebied, plus maximaal 250 militairen ter ondersteuning van deze operatie. Tegelijkertijd levert Nederland maximaal 130 militairen om Iraakse en Koerdische strijdkrachten te trainen om hen in staat te stellen IS op de grond te bevechten.

De Nederlandse militaire inzet is er op gericht om een bijdrage te leveren aan het de-escaleren van de situatie in de regio. De inzet draagt bij aan het voorkomen en beëindigen van schendingen van fundamentele mensenrechten door IS.

Nederland geeft met de deelname gehoor aan de oproep tot hulp van de Iraakse regering, hetgeen de rechtsgrond vormt voor de inzet van Nederlandse militairen in Irak.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken