Enquêtecommissie woningcorporaties: Er werden te veel risico's genomen bij Vestia

woensdag 9 juli 2014, 9:19

DEN HAAG (PDC) - Gisteren waren bij de voorlaatste dag van de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties Daphne Braal, directeur van het Centraal Fonds Volkshuisvesting, en Erik Wilders, bestuurder van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw, aan het woord. Uit de verhoren bleek dat Vestia met te ingewikkelde beleggingsinstrumenten aan de haal was gegaan.

'Houd het simpel en pas op, u zwemt tussen haaien. Verkopers zijn beter thuis in complexe producten.' Dit was de waarschuwing van Wilders geweest aan de woningcorporaties toen hij in 2006 een hoge ambtenaar was op Financiën. In 2011 waarschuwde Wilders bankiers en corporaties nogmaals voor ingewikkelde financiële producten. 'Die boodschap werd echter niet enthousiast ontvangen'.

Volgens Braal zijn woningcorporaties aantrekkelijke klanten voor banken en andere financiers, omdat er veel te verdienen valt. 'Als het misgaat, draait de sector op voor de verliezen en door het onderlinge zekerheidsstelsel, met de overheid als achtervang, kunnen corporaties niet failliet gaan. Dat lokt bestuurders uit om verantwoord hoge risico's te nemen.'

Bron: Financieele Dagblad & Algemeen Dagblad