Enquêtecommissie woningcorporaties: Rentree nam zowel intern als extern toezicht niet serieus

woensdag 11 juni 2014

DEN HAAG (PDC) - Het toezicht op woningcorporatie Rentree was lange tijd te zwak om de bedrijfsvoering onder controle te krijgen. Dat was de conclusie na het openbare verhoor van Eric Kemperman, oud-voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Rentree. Rinie Teuben, oud-directeur bij Rentree, verklaarde eerder die dag altijd binnen de mogelijkheden gehandeld te hebben. 

De parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties verhoorde beide mannen over hun rol bij de geldelijke verliezen van Rentree. De corporatie kocht onder meer in Schalkhaar grond ter waarde van 13,5 miljoen euro. Na een jaar was een groot deel van die waarde als sneeuw voor de zon verdwenen. Teuben antwoordde echter ontkennend op de vraag of de aankoop een onverantwoorde investering was. Zowel het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) als het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) hebben Rentree herhaaldelijk gewaarschuwd voor diens wankele financiële positie, maar hier werd niets mee gedaan. 'Wij waren vrij ambitieus', aldus Teuben.

Eric Kemperman, gedurende een korte tijd lid en later voorzitter van de interne Raad van Commissarissen bij Rentree, gaf schromelijk toe dat het toezicht op de woningcorporatie niet voldeed. Volgens de oud-bestuurder moeten toezichthouders 'dichter bij de stoel van de bestuurder durven te komen'. Kemperman wees echter niet alleen naar het interne toezicht. Ook de accountant, het CFV en het WSW hadden zich volgens de oud-toezichthouder kritischer op moeten stellen. Rentree nam deze organisaties niet serieus: 'Als het WSW kritisch was, werd gezegd: we moeten ze nog even overtuigen, het komt goed.'

Bron: Aedes