Enquête woningcorporaties: Rochdale kende eenhoofdige leiding

vrijdag 6 juni 2014, 15:20

DEN HAAG (PDC) - Voormalig medebestuurder John van Nimwegen en oud-commissaris Ans Hoenderdos deden vandaag een boekje open over de werkwijze van oud-directeur Hubert Möllenkamp bij Rochdale. Hierdoor leek het openbare verhoor meer op een beschrijving van persoonlijkheidskenmerken. 'Een flamboyante man, dominant, bijzonder aardig, maar ook zeer dwingend', aldus Van Nimwegen. Hubert Möllenkamp, bijna dertig jaar lang de directeur van woningcorporatie Rochdale, verklaarde aan de commissie spijt te hebben: 'Ik heb wel spijt van een aantal dingen, vooral van de Maserati'.

Möllenkamp zou een mandaat hebben gehad om zonder tussenkomst van de Raad van Commissarissen (RvC) beslissingen te nemen over investeringen onder de 50 miljoen. Daarnaast zou er geen meerjareninvesteringsplan zijn geweest waaraan het bestuur kon worden getoetst. Ook vervulde de voorzitter van de interne RvC zijn functie bijna 25 jaar. Oud-bestuurder Van Nimwegen gaf toe, dat een kritisch toezicht niet mogelijk was onder de geschetste omstandigheden: 'De communicatie tussen het bestuur en de RvC liep in de praktijk uitsluitend via Möllenkamp en de RvC-voorzitter'. Toch meent Ans Hoenderdos, oud-lid van de RvC, dat zij haar werk goed gedaan heeft, maar in veel gevallen onvolledig is voorgelicht door Möllenkamp.

Hoenderdos verklaarde onder andere te zijn misleid over de aankoop van kantorencomplex Frankemaheerd, maar ook over niet-geoorloofde belangen in Capelle Makelaars en de situatie rondom de door Möllenkamp aangeschafte Maserati. Tegen de oud-bestuurder van Rochdale lopen momenteel twee rechtszaken. Möllenkamp wordt verdacht van fraude en is door Rochdale aansprakelijk gesteld voor geleden verliezen.

Bron: Volkskrant & Aedes