Enquête woningcorporaties: Volgens toezichthouders controle Vestia toereikend

vrijdag 13 juni 2014

DEN HAAG (PDC) - Volgens de toezichthouders heeft het bij Vestia niet aan de controle gelegen. Op dag zes van de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties werden onder meer twee oud- voorzitters van de Raad van Commissarissen ( Siwart Kolthek en Peter Noordanus), oud-directeur Financiën en Control Kees Wevers en Deloitte accountant bij Vestia Piet Klop aan de tand gevoeld over het toezicht op de corporatie.

Kolthek verklaarde als voorzitter van de Raad van Commissarissen kritisch toezicht te hebben gehouden op het beleid van Vestia directeur Staal, maar erkende in zijn functie afhankelijk te zijn van de informatie die hij ontving. Wevers, oud-financieel eindverantwoordelijke, stelde: “Ik heb niet alles gezien, maar zeker niets achter gehouden.” Wel waren de financiële risico’s bekend binnen de commissie bestaande uit Staal, De Vries en hemzelf. De keuze om kasbeheerder De Vries veel ruimte te geven was achteraf een verkeerde volgens Wevers. Ook Klop, jarenlang functionerend accountant bij Vestia, was van mening dat de controle in toereikende mate is gedaan.

Peter Noordanus, huidig burgemeester van Tilburg, werd met name gevraagd naar zijn rol in de salarisverhoging en de pensioenspremie van Staal. Volgens hem was de salarisverhoging een logisch gevolg van de inhoudelijke groei van Vestia en bleef Staal aan als directeur, omdat hij bekend stond als ‘een deskundig en gedreven bestuurder. Dat was ook het beeld van het ministerie en in de sector.’ Over de door hem getekende pensioenspremie was Noordanus stellig: “Ik heb te snel getekend.”

Bron: Aedes