Enguête woningcorporaties: 'Bij Vestia werd zeer zwaar gespeculeerd'

woensdag 18 juni 2014

DEN HAAG (PDC) - Op dag acht van de openbare verhoren werden riskmanager Paul van der Zouw (ABN AMRO) en global head Collateral Management Jacques Sevat (ING) verhoord over de afgesloten derivatencontracten met de treasurer van Vestia, Marcel De Vries. 'Bij vestia werd zeer zwaar gespeculeerd', verklaarde Van der Zouw.

Beide banken verkochten simpele derivaten aan Vestia, maar zowel ING als ABN AMRO kregen geen goed zicht op de portefeuille bij de woningcorporatie en verbaasden zich over het feit dat slechts directeur Erik Staal en kasbeheerder Marcel de Vries betrokken waren bij de derivaten. 'Wij waren benauwd voor de risico's en de reputatie van de bank', aldus Van der Zouw. Het gevolg was dat beide banken afzagen van verdere samenwerking, zonder hun zorgen te uitten bij het Waarborgingsfonds Sociale Woningbouw (WSW).

Eerder op de dag weersprak Martijn Rink, manager Investor Relations bij het WSW ten tijde van de Vestia-crisis, dat het WSW borging voor derivaten afgaf: 'Wij keurden derivatenproducten niet goed of af. De risicoafweging was aan de corporatie. Het WSW keek naar het risico van de totale portefeuille.' Roland Van der Post, algemeen directeur WSW tussen 1999 en 2013, bevestigde de door Rink beschreven rol van het WSW door te stellen, dat het gebruik van derivaten de verantwoordelijkheid van bank en corporatie was.

Bron: Aedes