Enquête woningcorporaties: Volgens Ruigrok wist niemand wat er bij WSG aan de hand was

donderdag 19 juni 2014

DEN HAAG (PDC) - Nadat eerdere verhoren vooral de praktijken bij woningcorporatie Vestia onder de aandacht brachten, was het tijdens dag acht van de openbare verhoren de beurt aan Peter Span en Peter Ruigrok van Woningstichting Geertruidenberg (WSG) om te antwoorden op vragen van de parlementaire enquêtecommissie. Eerstgenoemde voelde zich niet verantwoordelijk voor het miljoenenverlies van de woningcorporatie, maar vond 'het wel vervelend'.

Peter Span, vanaf 1993 werkzaam bij WSG, zou woningen onder de marktwaarde verkocht hebben aan een nicht en een dochter. Ook zou hij een koopcontract geantedateerd hebben getekend nadat de raad van toezicht hem zijn tekenbevoegdheid had ontzegd. Tot slot werd de oud-bestuurder geconfronteerd met beschuldigingen tot misleiding tegenover onder andere de interne raad van toezicht. 'Daar herken ik mij niet in', reageerde Span.

Peter Ruigrok, opvolger van Peter Span na zijn vertrek in 2011, verklaarde dat hij tegen veel dingen aanliep die hij niet begreep. Zo had hij vraagtekens over de onduidelijke grondtransacties die zonder inzichtelijke afspraken over de rol van tussenpersonen tot stand waren gekomen: 'Niemand wist wat hier aan de hand was.' Ruigrok benadrukte, dat corporaties zeer ruime middelen ter beschikking werden gesteld en dat het Waarborginsfonds Sociale Woningbouw (WSW) meer had moeten controleren bij het borgen van de leningen.

Bron: Aedes