Enquête woningcorporaties: Ook Marcel de Vries (Vestia) wijst naar minister

maandag 16 juni 2014

DEN HAAG (PDC) - "Had de overheid meegewerkt, dan was Vestia er zonder kleerscheuren vanaf gekomen", liet Marcel de Vries aan de enquêtecommissie weten. De oud kasbeheerder schoof de verantwoordelijkheid voor het derivatendrama bij Vestia naar toenmalig minister Spies (Binnenlandse Zaken).

De parlementaire enquêtecommissie verhoorde gisteren Marcel de Vries en diens bemiddelaar Arjan Greeven, maar eerstgenoemde weigerde de hand in eigen boezem te steken. "Ik heb geen spijt en voel me niet verantwoordelijk dat twee miljard euro is verdampt. Daarvoor moet u bij de minister zijn", aldus De Vries. Erik Staal, oud-directeur van Vestia, wees vorige week in zijn gesprek ook al naar Spies. Volgens Staal wilde de toenmalig minister van Binnenlandse Zaken zo snel mogelijk van alle derivaten af met als gevolg, dat één miljard aan kredieten is weggegooid.

Eerder op de dag beschreef Greeven, die De Vries hielp aan 'kick-backs' ter waarde van tien miljoen, de hebzucht en gehaaidheid van bankiers. "Het draaide om grote bedragen, ook voor bankmedewerkers was het hosanna, ik voelde me deel van dat team." Greeven bemiddelde tussen de banken en kasbeheerder De Vries en stapte uit berouw naar het Openbaar Ministerie op het moment dat hij zich bewust werd van de fraude. Op het toppunt in 2008/2009 kreeg het bemiddelingsbedrijf van Greeven (FIFA) zeven miljoen van de banken die op hun beurt het veelvoudige verdienden aan Vestia; naar verluidt ging het om 50 miljoen op jaarbasis.

Woensdag 18 juni worden de openbare verhoren vervolgd.

Bron: Trouw