Oud-CDA-politica Virginie Korte-van Hemel overleden

zaterdag 5 april 2014, 9:09

DEN HAAG (PDC) - In haar woonplaats Bussum is afgelopen donderdag op 84-jarige leeftijd Virginie Korte-van Hemel overleden. Zij werd in 1977 Tweede Kamerlid voor het CDA en vijf jaar later staatssecretaris van Justitie. Dat bleef zij zeven jaar. Nadien was zij korte tijd Eerste Kamerlid en staatsraad in buitengewone dienst.

Mevrouw Korte, van huis uit advocaat en later wethouder voor de KVP in Bussum, kreeg als verantwoordelijke voor het vreemdelingenbeleid te maken met een toenemend aantal asielzoekers, uit alle delen van de wereld (Sri Lanka, Iran, voormalig Joegoslavië). Dat was mede de reden voor de eerste wijzigingen in het asielbeleid, zoals de inrichting van bewaakte opvang van asielzoekers op Schiphol.

Tot de maatregelen die zij nam, behoorde verder een wijziging van de Vreemdelingenwet, waarbij een inburgeringsvereiste werd geïntroduceerd. Andere terreinen waarmee zij zich als staatssecretaris bezighield waren buitenlandse adoptie, de tbs, de verlaging van de meerderjarigheidsleeftijd en de taakstraf.

Bronnen: Trouw en biografisch archief PDC