Veel fouten met handmatig stemmen tellen

donderdag 27 maart 2014, 11:20

DEN HAAG (PDC) - Bij de deze maand gehouden gemeenteraadsverkiezingen zijn enkele duizenden spookstemmen vastgesteld. Hierbij zijn meer stemmen geteld dan er stembiljetten zijn uitgereikt of andersom. Ook het tellen van de stemmen leverde regelmatig fouten op.

Spookstemmen ontstaan bijvoorbeeld doordat mensen wel een stembiljet krijgen maar vervolgens zonder te stemmen het stembureau weer verlaten. Het kan ook voorkomen dat bij twee naast elkaar gelegen stembureaus het stembiljet bij bureau A wordt opgehaald, en bij bureau B wordt uitgebracht. Dit levert dan bij elk bureau een spookstem op.

Een andere gemaakte fout was dat medewerkers van een stembureau in Rotterdam het verkeerde hokje gebruikten om het verschil tussen stemmen en uitgereikte stembiljetten op te schrijven, waardoor 672 spookstemmen werden geregistreerd. 

Secretaris-directeur van de Kiesraad Melle Bakker zegt geschrokken te zijn van deze aantallen. "Het is de eerste keer dat gemeenten de verschillen centraal bijhouden, dus dan lijken het er meteen heel veel. Maar als je even verder denkt, moet je concluderen dat de verschillen er vrij snel insluipen."

Dat zorgvuldige telling belangrijk is, bleek wel bij de hertellingen in Aalburg, Waddinxveen en Boxtel, waar hertelling van de stemmen een zetel verschil bleek op te leveren. In de gemeente Alphen aan den Rijn bleek bij acht van de elf partijen het aantal stemmen niet correct te zijn geteld.

SP-Kamerlid Ronald van Raak is van mening dat het goed tellen van de stemmen een hoofdpunt moet zijn bij de evaluatie van deze verkiezingen. Vooral om ervoor te zorgen dat het bij de Europese verkiezingen in mei wél goed gaat.  

Bakker verwacht dat de herinvoering van de stemcomputer het aantal fouten drastisch zal terugbrengen. Dit zal pas zijn na 2017, en alleen als het proefdraaien naar tevredenheid verloopt.

Bron: Algemeen Dagblad, 27 maart 2014